Sayfalar

4 Mayıs 2013 Cumartesi

Batak oyunu


BATAK OYUNU


Bugün sizlere iki kişilik oyunlar kategorisinde batak oyunundan bahsedeceğim, batak oyunu her ne kadar iki kişilik kategorisinde olsa da genelde 4 kişi ile oynanan bir kâğıt oyunudur. Batak oyunu daha çok Türkiye’de kahvehanelerde oynanan bir kahvehane oyudur. Genel olarak 4 kişi ile oynanan ve oyunda 52 kâğıtlık deste kullanılan bir kağıt oyunudur. Oynanma amacı genelde eğlenmektir çayına ya da hesabına oynanır. Çok nadir kumar olarak oynanır. Bu oyun macera oyunu değildir.

Tür

İki çeşiti vardır

1)İhale

a)düz
b)defineli

2)Koz maça(düz)

Oynama şekli

İhale için: Kâğıtlar eşit olarak dağıtılır. Herkes elindeki kâğıtlarına bakar ve en yüksek alabileceği kağıtı söyler
Örnek bir kişi 6 dedi ve kozunu kupa olarak belirledi o kişi 6 ve aşağı alırsa batar.diğer kalan 3 kişiden ise alan olamazsa ihalenin kaldığı sayı kadar batak yazılır.
Koz maça için: Bu oyunda sabit olarak koz maçadır herkes elindeki alabileceği değeri söyler eğer söylediği değeri alamayan ve hiç almayan olursa batar

Oyunda Kullanılan Terimler 

·         koz oyunda koz ihalesiz batak oyununda her zaman \spadesuit dır. İhaleli oyunda ise kozu ihaleyi kazanan oyuncu belirler.
·         ihale her tur başında kartlar dağıtıldıktan sonra dağıtanın sağ tarafından başlayarak bütün oyuncular kaç el alabileceklerini beyan ederler. İhaleye girme sayısı tekli oyunda minimum 5 eşli oyunda ise minimum 8 dir. Eğer herkes pas der ve ihaleye kimse girmez ise ihale 4 el alma zorunluluğu dagıtan kısıye kalır oyuncuya kalır ve koz söyler.eşli oyunda da aynı şekilde dağıtan kişiden sonra gelen kişiye kalır ancak 7 el alma zorunluluğu vardır.İhalenin ilk turunda pas diyen bir kişi ikinci turda ihaleye girme hakkını kaybeder.
·         el almaz herhangi bir turda oyunculardan biri veya daha fazlasının o turda hiç el almayacağını beyan etmesi.
·         el iptal herhangi bir turda oyunculardan biri veya daha fazlasının elinde 10’dan daha büyük kart olmaması ve kartların yeniden dağıtılmasını istemesi

Kurallar 

·         Oyun sonunda 1 ile bitiren oyunu kazanir.
·         Herhangi bir turda 11 el alan oyuncu King yapmış olur. Bunu o turun başında deklare eder, bu tur oyunun son turu olur.Bu elde el alamayan oyuncu veya oyuncular kaybetmis sayılır. İhaleci tur sonunda King yapabilirse oyunu kazanmış olur, yapamazsa oyunu kaybetmiş olur.Oyun bittikten sonra 1 eksik alan batar 3 fazla alan yine batar.
Bugün batak oyunu inceledik yarın başka bir oyunda buluşmak üzere esenlikle kalın.
(Mesut Bey 2  iki kişilik oyunlar )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder