Sayfalar

15 Haziran 2013 Cumartesi

oyun

Evet bu gün sizlerle yeni bir yazı dizisine başlıyorum. Bugünden itibaren sizlere oyun kelimesi hakkında bir çok bilgi vermeye çalışacağım. Oyun denince eskiden akla ne gelirdi şimdi akla neler geliyor bunlar hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağım.
 Oyun; insanların eğlenmek, stres atmak, rekabet ortamı oluşturmak için yaptığı aktivite şeklidir. Eskiden oyun denince akla yakar top, körebe, birdir bir, uzun eşek, yağ satarım bal satarım v,b tarzı oyunlar gelirken şimdi oyun denince insanların aklına bilgisayarda oynanan oyunlar gelmektedir. Bu insanların ne kadar bilgisayarla iç içe olduğunu göstermektedir. Bir yönden bilgisayar iyi bir aletken yani insanların bilgiye ulaşmalarını kolaylaştıran, diğer taraftan ta insanları asosyal yapan bir alet olmuştur. Bu yüzden anne babalara çok fazla görev düşmektedir. Anne babalar Bu dengeyi iyi sağlamak zorundadır. Çünkü şimdi nerdeyse evinde bilgisayar olmayan ev yok gibidir. Bir çok köy ve mezrada bile internet ve bilgisayar bulunmaktadır. Yani çocuklarımızın dünyadaki gelişmelerden mahrum kalmaması için onlara bilgisayar kullanmayı öğretmeli ve teşvik etmeliyiz ama belli saatlerle bunları sınırlandırmalıyız. Yoksa bir şey kazanalım derken evladımızı kaybedebiliriz. Bu kadar konuşmadan sonra şimdi sizlere oyun kelimesi ve asıl konumuz olan bilgisayar oyunları hakkında kısa kısa bilgiler vermeye çalışacağım.
 Piyasada bir çok bilgisayar oyunu bulunmaktadır. Bu oyunlar 3 çeşittir. Bunlar online oyun, Kurulum lu ama online olmayan oyun, flash oyun diye sayabiliriz.
Online oyun
İnternet üzerinden online olarak oynanan oyun türleridir. Bu oyunların sevilmesinin sebebi karşınızdaki kişinin yapay zeka değil gerçek zekaya sahip sizin gibi insan olmasıdır. Buda rekabeti artırmakta ve oyundan daha fazla zevk almamızı sağlamaktadır. Örnek vermek istiyorum ama reklam olmaması için sadece türlerini söyleyeyim manager oyunları, savaş oyunları, çiftlik oyunları ve daha bir çok çeşit oyun online olarak oynanmaktadır.
Bilgisayarda oynanan kurulumlu oyun
Şimdi sadece bu tarzda oyun nerdeyse yok gibidir çünkü artık birçok oyun firması oyun çıkarırken aynı zamanda hem internetten hemde sadece bilgisayardan oynanan şekilde oyunlar yapmaktadır.
Flash oyun
İnternet sektörünün Türkiye de genişlemesiyle beraber birçok internet sitesi flash oyun sektörüne yönelmiştir. Çünkü bu sitelerin maliyeti az ama geliri birçok siteye göre yüksektir(Google reklam geliri) Flash oyunlar küçük oyunlar olarak ta adlandırılır. Boyutla ortalama 15kb-40 mb arası değişen oyunlardır. Bu oyunlar belli programlar tarafından tasarlanmaktadır. Bu oyunları üreten firma dünyada sayılıdır ama bu oyunları yayınlayan firma ise binlerce dir. Birçok flash oyun üreten firma telif hakkı istememektedir. Çünkü yaptığı oyun ne kadar yayılırsa ve popüler olursa onlarda o kadar para kazanmaktadır(oyun içine yerleştirilen reklamlardan)
Bugünlük yazımı burada bitiriyorum inşallah bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıcakla ve huzurla kalın.(oyunyeri)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder